S.V. Geel-Wit - Nieuwsbrief Jaargang 5 December 2016
Sportvereniging Geel - Wit van Oosten de Bruynstraat 66
2014 VS Haarlem
Tel. Clubgebouw 532 34 00
www.geel-wit.nl
info@geel-wit.nl

VAN 1920 NAAR 2020

Als de vereniging zo’n vijftien jaar bestaat, ontstaat er behoefte aan betere informatie naar de leden toe en wordt besloten een clubblad te gaan maken. De naam is niet moeilijk te raden nl. “De Geel-Witter”.
Piet Koster is vanuit zijn professie, hiervoor de inspirator. Hij is ook degene die hiervoor de stukken schrijft en die zijn zodanig dat de pers er zelfs aandacht aan schenkt.

De penningmeester verhuist en Rinus van Huizen (inderdaad de man uit het eerste artikel) neemt deze functie over en zal deze negenenveertig  jaar vervullen. De oudere leden die hem gekend hebben, weten dat ome Rinus zeer zuinig was. Daardoor was Geel-Wit instaat, een eigen stencilmachine te kopen en konden we het blad zelf maken in plaats van het voor veel geld, te laten drukken. Omdat Piet Koster voor zijn journalistieke werk naar Texel moest werd zijn taak tijdelijk overgenomen door C. Heemskerk en uiteindelijk door A. Gigengack. 

Bij gebrek aan goede jeugdleiders werden de 3 senioren en 4 jeugdelftallen omgezet naar 4 senioren en 2 jeugdelftallen.

Geelwitters zijn altijd gek op feestjes geweest, daarom werd het volgende jubileum natuurlijk op passende wijze gevierd op de toen geldende manier; een H. Mis met ontbijt en een feestavond in het Krelagehuis aan de Leidsevaart. Een groot gebouw met nissen aan de zijkanten en een grote centrale binnenruimte. Gebruikt voor de bloembollen handel, als basketbal tempel en als badmintonhal voor Duinwijck. Ook die locatie bestaat niet meer, maar stond op de plaats van de huidige VW garage van Martin Schilder, aan de Leidse vaart.

De jeugdcommissie is herkenbaar

Na de winterstop zal op zaterdag de jeugdcommissie rondlopen in mooie jassen met op de achterkant "jeugdcommissie". Hieronder showt jeugdvoorzitter Lennert de nieuwe jas. 

 

Sponsor van de maand

 

Ons vervoersbedrijf is ontstaan uit een overwegend gespecialiseerd vervoersbedrijf voor de melkhandel. Door de jaren heen is de onderneming binnen de familie gebleven en zijn de twee huidige eigenaren Frits en Luc Heeremans nog steeds dagelijks aan het stuur te vinden van een van de 4 in eigen bezit zijnde trekkers. Wij willen u dan ook benadrukken dat wij 24 uur per dag voor u bereikbaar kunnen zijn als u ons benadert op het mobiele nummer 06 53196960. Mocht u ons willen bezoeken maakt u de meeste kans op zaterdag. Echter doordat de eigenaren nog steeds dagelijks actief zijn in het transporteren van stukgoederen,  geeft het genoemde mobiele nummer u de beste keuze om ons te bereiken.

Belt u eens voor wat wij voor u kunnen betekenen. Wij zijn u graag van dienst!

Informatie en reageren

Voor informatie over tarieven en overige voorwaarden kunt u ons bellen op
+31 (0)23 531 43 98. U kunt ons ook bereiken per e-mail op info@remove-this.heeremanstransport.nl.

Ons vervoersbedrijf is ontstaan uit een overwegend gespecialiseerd vervoersbedrijf voor de melkhandel. Door de jaren heen is de onderneming binnen de familie gebleven en zijn de twee huidige eigenaren Frits en Luc Heeremans nog steeds dagelijks aan het stuur te vinden van een van de 4 in eigen bezit zijnde trekkers. Wij willen u dan ook benadrukken dat wij 24 uur per dag voor u bereikbaar kunnen zijn als u ons benadert op het mobiele nummer 06 53196960. Mocht u ons willen bezoeken maakt u de meeste kans op zaterdag. Echter doordat de eigenaren nog steeds dagelijks actief zijn in het transporteren van stukgoederen,  geeft het genoemde mobiele nummer u de beste keuze om ons te bereiken.

Belt u eens voor wat wij voor u kunnen betekenen. Wij zijn u graag van dienst!

Informatie en reageren

Voor informatie over tarieven en overige voorwaarden kunt u ons bellen op
+31 (0)23 531 43 98. U kunt ons ook bereiken per e-mail op info@remove-this.heeremanstransport.nl.

Grote clubactie

Hieronder wat foto's van de uitreiking van de diverse prijzen aan de winnaars van de grote club actie!

Nieuwjaarsreceptie

 

Op vrijdag 6 januari houden we de nieuwjaarsreceptie bij Geel-Wit. Alle leden, oud-leden, ouders van leden en vrijwilligers zijn van harte welkom om onder het genot van een hapje en een drankje te proosten op het nieuwe jaar.

Waarschijnlijk zal voorafgaand aan de receptie nog een wedstrijd/toernooi worden gespeeld, zodra dit bekend is krigt u hiervan bericht.

Kantine open om : 20:00 uur

We hopen u graag te zien.

Media

In kranten, op facebook, linkdin etc staan vaak mooie , leuke, ontroerende en pakkende verhalen! Deze worden vaak naar ons opgestuurd, wanneer het kan zullen we dit gaan plaatsen in onze nieuwsbrieven. Hieronder een drietal stukjes:

Stuk 1: Wedstrijd Geel-Wit 1 -  HYS 1 (Rens Schram = Rens Knol)

Stukje 2: stuk van linkin met de kop: 300% contributieverhoging!

Iemand moet het een keer doen, laat mij het dan maar zijn. Als "stadse buitenstaander" binnen een mooie dorpsclub kan ik wat meer mijn ongezouten mening geven of de zaken benoemen zoals ze feitelijk zijn. De rol van passant is mij op het lijf geschreven. Ik ben al 26 jaar clubhopper zonder een echt vast honk te hebben. Op de vraag "wat is jouw club?" moet ik dan ook altijd de schouders ophalen. Er is geen "mijn club". Klinkt eigenlijk best wel triest als ik het zelf zo terug lees.

Maar goed, 300% contributieverhoging.......en dat is nog maar het begin! Met de huidige mentaliteit van een grote groep mensen is dit de nabije toekomst. We hebben tenslotte geen tijd?! De grootste onzin natuurlijk als je bedenkt dat de Nederlander gemiddeld 27 uur per week achter of voor een beeldscherm zit (bron: CBS). Dat is meer dan één hele dag in week en dan durven sommige nog steeds te zeggen dat ze geen tijd hebben?

Wat mij opvalt is dat mensen die echt druk zijn ook nog tijd vrijmaken voor wat uren vrijwilligerswerk bij de club van hun zoon en/of dochter. Daar staan al die auto's tegenover die het sportpark als bushalte zien om een kind af te zetten. 10 minuten heen en 10 minuten terug voor 60 minuten training. Dan vraag ik me af wat die chauffeur dan wil doen in die tussenliggende 40 minuten........druk zijn? Hij had beter ook een trainingspak aan kunnen trekken en op het veld komen helpen. Goed voor de binding met je eigen kind, je eigen ontwikkeling als potentieel jeugdtrainer en de weerstand die je opbouwt door regelmatig lekker in de buitenlucht te zijn.

Toch denk ik dat veel van u alleen maar aan die 300% blijven denken. Grappig toch, wil je de aandacht van een Nederlander, praat dan over zijn portemonnee. Een makkelijk marketingtrucje. De verklaring is heel simpel. Als mensen nu nog steeds niets voor de club doen, maar wel verwachten dat hun zoon en/of dochter gewoon kan blijven voetballen, moet de club mensen aan gaan nemen en betalen. Dat kost geld en dat moeten de leden dan maar ophoesten. Denk niet dat er een sponsor gevonden kan worden die dit voor al die niet-vrijwilligers financieel wil compenseren.

Moet het tij dus radicaal gewijzigd worden? Dat denk ik niet. Ik denk zelfs dat we "ons clubprobleem" vrij eenvoudig het probleem van de niet-vrijwilliger kunnen laten worden. Door het probleem te verschuiven naar de mensen waar het om gaat kun je als club rustig achterover gaan zitten en wachten. De tijd zal het probleem vanzelf oplossen. We volgen gewoon een stappenplan:

1. De club communiceert met alle leden en ouders dat het voor 1 september van het nieuwe seizoen een uitbreiding wil van bijvoorbeeld 75 vrijwilligers op verschillende afdelingen. Wordt dit aantal gehaald, dan blijft het stappenplan op punt 1 steken en is de club voorlopig uit de zorgen. Niets aan de hand en degene die niets willen doen komen er dan mooi onderuit. Beide partijen tevreden. Maar.....punt 2 en 3 zijn vooraf bekend om de druk op punt 1 te houden.

2. Bij minder dan 75 nieuwe vrijwilligers gaan alle niet-vrijwilligers een maandelijkse toelage betalen op de contributie van bijvoorbeeld 10 euro per kind voor een heel seizoen. Dat is dus 120 euro extra in de clubkas per kind. Alle vrijwilligers betalen uiteraard een lager tarief. Niets doen is dus extra betalen en dat geld gebruiken we om vrijwilligers beduidend minder te laten betalen. De ene hand wast de andere, wel zo eerlijk.

3. Als ook een seizoen later de 75 nieuwe vrijwilligers niet gehaald worden komt er een verplichting van vrijwilligerswerk. Het kind kan/mag pas voetballen als vader en/of moeder vrijwilligerswerk doet. Let wel, als iedereen iets moet doen, dan treed het gezegde "vele handen maken licht werk" in werking. Ik ken clubs waar dit al is gerealiseerd en dat betekent bij hen één bardienst van 3 uur draaien in 12 weken!

Dit alles kondig je uiteraard vooraf breed aan. De opstandige onder u zullen nu zeggen: "Ik laat me niets verplichten, dan ga ik lekker naar een andere club". Dat recht heeft u natuurlijk, maar voordat u overhaaste beslissingen neemt, neem ik u even mee naar de gevolgen van die uitspraak.

U besluit weg te gaan met uw zoon/dochter naar de club waar u niets hoeft te doen. Die club gaat dus in rap tempo bestaan uit louter leden met mensen die niets willen doen. Problemen dus. Binnen de kortste keren gaat de contributie omhoog om krachten in te huren of men confronteert u met een stappenplan om vrijwillige werkzaamheden langzaamaan te gaan verplichten. Nog niet gesproken over alle trammelant die er aan vooraf gaat. Te weinig vervoer, geen trainers op het veld, geen scheidsrechters, een dichte kantine, smerige accommodatie etc. Allemaal zaken waar uw kind de dupe van gaat worden.

De club die u heeft verlaten bestaat na uw vertrek alleen nog maar uit heel veel vrijwilligers. Alles kan tot in de puntjes geregeld worden en alle afdelingen zijn optimaal bezet. Meer trainers en dus meer aandacht voor de spelers, een gezellig onderkomen in de vorm van een kantine die altijd geopend is, altijd voldoende vervoer, een schone accommodatie en door het grote aantal vrijwilligers hoeft iedereen maar een heel klein beetje te doen. De ideale vereniging is ontstaan en toekomst gegarandeerd!

Als club hoef je slechts de ballen te hebben om dit initiatief te introduceren voor een grandioze toekomst. Andere sporten kennen dit al veel langer, maar zoals gebruikelijk lopen we in de voetballerij altijd achter.

Het bestuur wat deze beslissing moet nemen hoeft zichzelf alleen maar antwoord te geven op één vraag........wil je een club met 650 leden en voor altijd verlost zijn van het vrijwilligersprobleem met een fantastische toekomst...........of wil je een club van 750 leden met een blijvend vrijwilligersprobleem en een onzekere toekomst vanwege een te klein groepje overbelaste vrijwilligers die uiteindelijk de handdoek in de ring gaan gooien?

Bron Linkedin

Stukje 3: Een zoon schrijft een stukje aan zijn meelevende vader langs de lijn!!

 

Blijf vooral deze stukjes sturen!!!

Sinterklaasfeest

Op 30 November werd er weer een pietenbingo georganiseerd. Het was weer een geweldig feest waarbij Sinterklaas en zijn pieten natuurlijk ook aanwezig waren. Alle kinderen (tussen de 80 en 90) kregen leuke cadeautjes tijdens de bingo, wat lekkers te eten en te drinken. 

De O15-1

De O15-1 heeft voor de wedstrijd een heerlijk ontbijt geregeld in de kantine van Geel-Wit. De wedstrijd na dit onbijt eindigde in 2-2 tegen DEM.

Oude Garde Toernooi

Op zaterdag 7 januari 2017 zal een team van Geel-Wit wederom meedoen aan het "oude" garde toernooi bij Olympia Haarlem. Aan dit toernooi doen traditiegetrouw o.a. clubs mee die niet meer bestaan zoals TYBB, Ripperda en FC Schalkwijk.

Het team dat meedoet ziet er als volgt uit:

 • Paul Boelé
 • Anthony Knol
 • Peter van Ombergen
 • Wouter Bartels
 • Richard Tol
 • Antonio Melonie
 • John de Haas
 • Mark van der Klugt

  


 Het team dat voriig jaar meedeed voor Geel-Wit v.l.n.r.: John de Haas, Anthony Knol, Erwin van Lent, Richard Overdevest, Peter hoffman, Peter van Ombergen, Richard Tol, Evert-Jan Malepaard, Mark van der klugt, Antonio Meloni en coach Jos van Berkel. 

Kantinediensten Januari - Februari

Januari 

 

Zaterdag

07 Januari 2017

Dienst 1

08:00 - 11:00 uur

2 ouders O08-1

Dienst 2

11:00 - 14:00 uur

2 ouders O12-2

Dienst 3

14:00 - 17:00 uur

2 ouders O12-3

Zaterdag

14 Januari 2017

Dienst 1

08:00 - 11:00 uur

2 ouders O08-2

Dienst 2

11:00 - 14:00 uur

2 ouders O11-1

Dienst 3

14:00 - 17:00 uur

2 ouders O15-1

Zaterdag 

21 Januari 2017

Dienst 1

08:00 - 11:00 uur

2 ouders O08-3

Dienst 2

11:00 - 14:00 uur

2 ouders O11-2

Dienst 3

14:00 - 17:00 uur

2 ouders O15-2

Zaterdag

28 Januari 2017

Dienst 1

08:00 - 11:00 uur

2 ouders O09-1

Dienst 2

11:00 - 14:00 uur

2 ouders O11-3

Dienst 3

14:00 - 17:00 uur

2 ouders O14-1

Februari

Zaterdag  

04 Februari 2017

Dienst 1

08:00 - 11:00 uur

2 ouders O09-2

Dienst 2

11:00 - 14:00 uur

2 ouders O11-4

Dienst 3

14:00 - 17:00 uur

2 ouders O17-1

Zaterdag

11 Februari 2017

Dienst 1

08:00 - 11:00 uur

2 ouders O09-3

Dienst 2

11:00 - 14:00 uur

2 ouders O12-1

Dienst 3

14:00 - 17:00 uur

2 ouders O17-2

Zaterdag

18 Februari 2017

Dienst 1

08:00 - 11:00 uur

2 ouders O10-1

Dienst 2

11:00 - 14:00 uur

2 ouders O12-2

Dienst 3

14:00 - 17:00 uur

2 ouders O17-3

Zaterdag 

25 Februari 2017

Dienst 1

08:00 - 11:00 uur

2 ouders O10-2

Dienst 2

11:00 - 14:00 uur

2 ouders O12-3

Dienst 3

14:00 - 17:00 uur

2 ouders O13-1

Fijne feestdagen

Het woord is aan.......

 

 • Naam? : Thieu Mooren
 • Leeftijd? : 45 jaar
 • Getrouwd? : Ja,  gelukkig en wel met Esther Mooren
 • Kinderen? : Happy van 14 jaar, Jip van 13 jaar en Tijl van 11 jaar. Happy en Jip zijn paardrij-dames. Tijl voetbalt  vanaf de eerste jaar E-tjes(tegenwoordig JO10)  bij Geel Wit. Tot grote tevredenheid. Hij vindt het geweldig.
 • Wat voor werk doe je? : Financiële klussen, waarbij het de bedoeling is om een bedrijf meer winstgevend te maken.
 • Waarom spelen(speelt) je kind(eren) bij Geel-Wit? : Tijl wilde eigenlijk bij zijn vriendjes uit de klas bij Alliance voetballen. Alliance had echter een wachtlijst. Toen is ie samen met zijn vriend Engel naar Geel Wit gegaan. Daar kwamen ze in de E6 met andere eerste jaars-voetballers.  Dat ging hartstikke goed en nu wil ie nooit meer weg bij Geel Wit. 
 • In welk elftal spelen speelt je kind? : JO12-3 
 • Wat is je functie binnen Geel-Wit? : Ik train de J012-3 samen met Oscar en Ted. Ik train ze op dinsdag. En Oscar (vader Ilya) en Ted (vader Tessel) doen dit op donderdag. Tevens zijn we op zaterdag de assistent coaches van de JO12-3, dan is Hugo (vader van Sjoerd) de hoofdcoach. 
 • Wat is er leuk aan deze functie? :  Ik vind het leuk om het elftal beter te laten voetballen. Dat ze voetballen als een team. Ik vind het helemaal geweldig als ze vanuit een mooie combinatie een mooi doelpunt maken.  Ik kan ervan genieten als je ziet hoeveel progressie ze wekelijks maken. Maar het allerleukste is dat je ziet dat ze plezier hebben in het voetbal.
  Waar ik voor mezelf heel blij mee ben, is dat we als trainers nu meer gestructureerd samenwerken met thema's en oefeningen. Ik ben zelf wielrenner geweest, dat is afzien en kilometers maken. Dat is een heel andere discipline dan het creatieve aanvallende voetbal dat Geel-Wit breed gespeeld word. Dus ik heb veel aan de samenwerking met andere trainers en de structuur die John van der Meer brengt!
 • Wat vind je zo leuk aan Geel-Wit? : Ik sluit me volledig aan bij Lennert: De leuke en betrokken mensen. De balans tussen prestatievoetbal en meer gezelligheidsvoetbal. De mooie locatie met de BAVO op de achtergrond en het feit dat we al bijna 100 jr. bestaan.
 • Wat moet er nog beter bij Geel-Wit? : Op dit moment niet zo veel. Er zijn veel dingen ingezet het laatste jaar, die het niveau van de club omhoog tillen, zonder dat er afbreuk wordt gedaan aan de gezelligheid.
 • Wat zijn je hobby's? : Wielrennen. Daarnaast rijden mijn dochters paard, daar ga ik ook graag kijken en ik geef af en toe les op Nyenrode, dus duik ik zo nu een dan een economie boek in.       
 • Wat is je favoriete voetbalclub in nederland? : Geel Wit en Feyenoord. We gaan af en toe met de hele familie naar een thuiswedstrijd. Geweldige sfeer in de Kuip.
 • Wat is je favoriete voetbalclub in het buitenland? : Geen
 • Wie is je favoriete speler? : Alle spelers van de J012-3
 • Voor wie of wat heb je waardering? : Ik heb veel waardering voor alle vrijwilligers, die zich zo inzetten voor het verenigingsleven. 
 • Wie moet er in de volgende nieuwsbrief deze vragen invullen en wat zou je hem/haar willen vragen? : De nieuwe versterking in de kantine. Geen idee meer hoe ze precies heet. Maar ze werkt op het Hageveld en staat vrijwillig op zaterdag middags in de kantine. In deze drukke tijden, waar de meeste mensen alleen tijd hebben voor zichzelf, gaat zij op zaterdag in de kantine staan. Waarom?

Kunstgras kwestie !!

Laatste update rubbergranulaat gemeente

Een brief van het afdelingshoofd jeugd, sport en onderwijs, mevr. C.A.M. Laan met daaronder een aantal nvragen met antwoord over het rubbergranulaat:

Geachte sportbestuurders,

Hedenochtend, 22 december 2016, heeft een bijeenkomst plaatsgevonden in het bijzijn van een groot aantal sportbestuurders en wethouder Merijn Snoek. Het doel van de bijeenkomst was om de uitkomsten van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met elkaar te bespreken. Het rapport met het onderzoek naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van het spelen op kunstgras met rubbergranulaat is eerder met u gedeeld.

Gezamenlijk is besproken aan te blijven sluiten bij de landelijke richtlijn vanuit de VSG en de KNVB. Gezien de resultaten van het onderzoek kunnen de velden met rubbergranulaat gewoon worden bespeeld. De gemeente Haarlem zal de velden dan ook niet vervangen.

Het komend j aar wordt de toplaag van een aantal velden vervangen. Gevraagd is of de wethouder zich wil oriënteren op alternatieven. De wethouder heeft aangegeven dat te zullen doen, vooral vanuit het perspectief van duurzaamheid. Afgesproken is om komend voorjaar nogmaals in dezelfde samenstelling bij elkaar te komen.

hieronder treft u een aantal veel gestelde vragen en antwoorden.

Wij hopen u voor nu voldoende te hebben geïnformeerd.

De vragen:

Rubbergranulaat

1. Wat is rubbergranulaat?

Rubbergranulaat is fijngemalen rubber. Het wordt vaak gemaakt van oude rubberproducten zoals autobanden. De korrels kunnen ook van nieuw synthetisch materiaal worden gemaakt.

2. Waarom wordt rubbergranulaat gebruikt op sportvelden?

Op kunstgrasvelden wordt gebruik gemaakt van instrooimateriaal. Rubberkorrels kunnen als instrooimateriaal gebruikt worden.  De rubberkorrels zorgen ervoor dat het kunstgrasveld dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon grasveld, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hoog stuitert. Daarnaast wordt het kunstgras beter geschikt voor slidings.

3. Wat zit er in rubbergranulaat?

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat in rubbergranulaat heel veel verschillende stoffen zitten, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), metalen, weekmakers (ftalaten) en bisfenol A (BPA). In paragraaf 2.2 van het rapport vindt u hier meer informatie over.

4. Wat komt er uit rubbergranulaat?

Er zijn drie soorten laboratoriumproeven uitgevoerd om te onderzoeken welke stoffen uit de korrels vrijkomen. Met deze zogeheten migratiestudies is uitgezocht in welke mate stoffen via de huid in het lichaam kunnen terechtkomen, via het spijsverteringskanaal of via de longen. Hieruit blijkt dat PAK's, metalen en weekmakers (ftalaten) in heel lage hoeveelheden vrij kunnen komen. In paragraaf 3.3 van het rapport vindt u hier meer informatie over.

5. Kun je aan een kunstgrasveld zien of er rubbergranulaat is gebruikt?

Je kunt aan een veld zien of er instrooimateriaal is gebruikt. Dit zijn zwarte of gekleurde korrels. Met het blote oog is vrijwel niet te zien van welk type rubber deze korrels gemaakt zijn.

6. Hoe weet ik of er rubbergranulaat is toegepast op het veld waarop ik/mijn kind sport?

U kunt zien of er rubbergranulaat op het veld ligt doordat tussen de grassprieten duidelijk zwarte of gekleurde korrels te zien zijn. Met het blote oog is bijna niet te onderscheiden van welk type rubber de korrels zijn gemaakt. Voor meer informatie over het rubbergranulaat van het veld kunt u contact opnemen met de sportclub of de eigenaar van het veld.

7. Welke kunstgrasvelden zijn onderzocht?

Er zijn 100 sportvelden onderzocht verspreid in heel Nederland. Het gaat om kunstgrasvelden waarin gebruik wordt gemaakt van gerecyclede autobanden. Met het blote oog is niet waar te nemen welk type rubber gebruikt is. De velden worden meestal gebruikt om op te voetballen, te korfballen of te rugbyen. Ook zijn er een aantal Johan Cruijffcourts onderzocht (zogenaamde trapveldjes). Op hockeyvelden van kunstgras wordt meestal zand of water gebruikt.

8. Waarom is er alleen onderzoek gedaan naar voetbalvelden en niet naar hockey of tennis?

Het gaat om kunstgrasvelden waarin gebruik wordt gemaakt van gerecyclede autobanden. De velden worden meestal gebruikt om op te voetballen, te korfballen of te rugbyen. Ook zijn er een aantal Johan Cruijffcourts onderzocht. Op hockeyvelden en tennisvelden wordt voor zo ver ons bekend geen rubbergranulaat toegepast.

9. Wanneer komen de gevaarlijke stoffen uit rubbergranulaat vrij? Hoe moeilijk/hoe makkelijk?

Uit het onderzoek blijkt dat verschillende stoffen, zoals PAK's, metalen en ftalaten in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij komen. Sporters kunnen hieraan worden blootgesteld bij huidcontact, door inslikken of door inademen van rubberstof.

10. Moeten we stoppen met het gebruik van rubbergranulaat op sportvelden?

Het RIVM ziet daar op basis van het bestaande onderzoek geen reden toe: op rubbergranulaat kan veilig worden gesport. Beslissingen over het gebruik van kunstgrasvelden, of het gebruikte instrooimateriaal zijn aan sportverenigingen, gemeenten, de KNVB en leveranciers van kunstgrasvelden.

11. Is er een keurmerk voor velden/rubbergranulaat dat de veiligheid garandeert?

Stichting Milieukeur heeft een milieukeurmerk hiervoor. RIVM heeft dit keurmerk niet beoordeeld.  Het certificatieschema is te vinden via de website van Milieukeur.

Gezondheid/veiligheid

12. Kan ik/mijn kind nog wel veilig sporten op een kunstgrasveld met rubbergranulaat?

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat het risico voor de gezondheid van sporten op kunstvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat, praktisch verwaarloosbaar is. Dat betekent dat het verantwoord is om op deze velden te sporten. In rubbergranulaat zitten heel veel verschillende stoffen, maar de stoffen komen in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij. Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn ‘opgesloten’. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar.

13. Het RIVM geeft aan dat de sportvelden gebruikt kunnen worden, waarop is dit gebaseerd?

Om te kunnen beoordelen in hoeverre sporten op granulaat een risico voor de gezondheid vormt, heeft het RIVM bepaald welke schadelijke stoffen in het granulaat zitten en in welke mate ze eruit kunnen vrijkomen. Vervolgens is gekeken op welke manieren sporters in contact komen met deze stoffen en of dat gevolgen voor de gezondheid heeft. Ook heeft het RIVM de internationale wetenschappelijke literatuur geraadpleegd over leukemie en lymfeklierkanker en gezondheidseffecten in het algemeen. Er is contact geweest met verschillende vooraanstaande wetenschappers in de wereld. Op basis van de metingen, de laboratoriumproeven en alle informatie die verzameld is, concludeert het RIVM dat het sporten op rubbergranulaat verantwoord is.

14. Is het veilig om te spelen met rubbergranulaat?

Het gebruik van deze korrels als speelgoed is niet specifiek onderzocht. Het onderzoek van het RIVM heeft zich gericht op het sporten op velden met rubbergranulaat. De conclusie is dat het risico voor de gezondheid van sporten op kunstvelden die zijn die zijn ingestrooid met rubbergranulaat praktisch verwaarloosbaar is. Dat betekent dat het verantwoord is om op deze velden te sporten.

15. Mijn kind heeft korrels in zijn/haar mond gestopt of ingeslikt, is dit erg?

Als een kind een klein beetje rubbergranulaat opeet is dit niet erg. In ons onderzoek over sporten op rubbergranulaat is het risico berekend voor keepers die ruim een halve gram rubbergranulaat per week inslikken, dit levert een praktisch verwaarloosbaar risico op. Het is verantwoord om op rubbergranulaat te sporten. Maar opeten van rubbergranulaat is vergelijkbaar met andere materialen: plastic, zand, of viezigheid liever niet in de mond van kinderen.

16. Mijn kind heeft altijd heel veel gesport op voetbalvelden met rubbergranulaat. Is dit erg?

Het risico voor de gezondheid van sporten op kunstvelden die zijn die zijn ingestrooid met rubbergranulaat, is praktisch verwaarloosbaar. Dat betekent dat het verantwoord is om op deze velden te sporten. Deze conclusie is getrokken op basis van scenario's waarbij mensen hun hele leven lang meerdere keren per week sporten op een veld met rubbergranulaat.

17. Mag mijn kind met een schaafwond nog voetballen op kunstgras? En is het gevaarlijk als korrels in wondjes terecht komen?

In het onderzoek is direct bloedcontact niet meegenomen in de laboratoriumtesten en berekeningen. Wonden kunt u het beste direct schoonmaken en eventueel afdekken met een pleister, zoals u ook zou doen bij het sporten op een veld met daarop zand of modder.

18. Wat betekent blootstelling en waarom is dat belangrijk voor het bepalen of mijn kind gevaar heeft gelopen of niet?

Een chemische stof kan pas een nadelig effect op de gezondheid hebben als de stof in het lichaam komt. Hiervoor moet er contact zijn tussen het lichaam en de stof. Dat noemen wij blootstelling. In dit onderzoek hebben we gekeken naar de hoeveelheid contact met de rubberkorrels waardoor er mogelijk stoffen uit de korrels in het lichaam kunnen komen. Bij sporten op rubbergranulaat kan je op drie manieren worden blootgesteld aan stoffen in rubbergranulaat: door inslikken, inademen of via de huid. Uit het onderzoek blijkt dat op deze manier verschillende stoffen, zoals PAK's, metalen en ftalaten, in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij komen. Dat stoffen in het lichaam komen, wil nog niet zeggen dat het lichaam daar ziek van wordt. Uit het onderzoek blijkt dat er weinig stoffen uit het rubbergranulaat vrijkomen. Daarom is het risico voor de gezondheid praktisch verwaarloosbaar.

19. Is mondcontact (bidons, bitjes etc) gevaarlijk? Is kauwen op rubbergranulaat gevaarlijk?

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat het risico voor de gezondheid van sporten op kunstvelden die zijn die zijn ingestrooid met rubbergranulaat, praktisch verwaarloosbaar is. Dat komt doordat er heel weinig stoffen uit het granulaat vrijkomen. Het is in dat opzicht dus niet gevaarlijk. Net als zand of plastic is het eten van rubber niet aan te raden.

20. Hoe is het in de zomer, bij warm weer? Het kunstgras stinkt dan extra.

Op zonnige, zomerse dagen kan het rubbergranulaat flink opwarmen, waardoor er stoffen uit het granulaat kunnen dampen. En dit kun je soms ruiken. De hoeveelheden gevaarlijke stoffen die vrijkomen zijn echter zeer klein en zullen in de lucht snel verwaaien. Op basis van de resultaten van ons onderzoek verwachten wij geen gezondheidsrisico door het inademen van stoffen die uit het granulaat dampen.

21. Hoeveel van de gevaarlijke stoffen komen vrij in het lichaam bij inslikken van de korrels, volgens de migratieproeven?

Ongeveer 20% van de ftalaten en 9% van de PAK's aanwezig in de rubbergranulaatmonsters komt na inslikken vrij in het maag- en darmsap. In het onderzoek is er vanuit gegaan dat alle stoffen die in het maag- en darmsap vrijkomen ook door het lichaam worden opgenomen. In het echt zal dit lager zijn omdat een deel van de vrijgekomen stoffen nog gebonden zal zijn aan zwevend stof of lipiden, waardoor de absorptie door de darmwand minder is.

22. Is er een verband tussen leukemie, lymfklierkanker en sporten op velden met rubbergranulaat?

In de beschikbare wetenschappelijke informatie zijn geen signalen aangetroffen die duiden op een verband tussen sporten op kunstgras met rubbergranulaat en het ontstaan van leukemie en lymfeklierkanker.  Bovendien blijkt uit de samenstelling van de rubberkorrels dat de chemische stoffen die leukemie of lymfeklierkanker kunnen veroorzaken niet (benzeen en 1,3-butadieen) of in heel lage hoeveelheid (2-mercaptobenzothiazol) vrijkomen. De Amerikaanse keeperstrainer uit Washington State, Amy Griffin, houdt sinds 2014 een lijst bij van kankerpatiënten die op kunstgras (met rubbergranulaat) sporten of hebben gesport. Momenteel bekijkt het Ministerie van Gezondheid van de staat Washington in de VS hoe de cijfers uit de database zijn te interpreteren. Daartoe wordt de database vergeleken met de gegevens uit de kankerregistratie van de staat Washington.

23. Ik heb jarenlang met rubbergranulaat gewerkt, kan ik hierdoor gezondheidsschade oplopen?

Uit het onderzoek blijkt dat er weinig stoffen vrij komen uit rubbergranulaat. Het RIVM heeft geen onderzoek gedaan naar andere situaties dan sporten. Als u zich zorgen maakt over uw gezondheid,  adviseren we u contact op te nemen met uw bedrijfsarts.

24. Zijn er alternatieven voor rubbergranulaat, en zijn die veiliger?

Ja, er zijn alternatieven voor 'infill-materiaal' zoals kurkkorrels, kokosvezels en TPE-korrels. Het RIVM heeft geen onderzoek gedaan naar de veiligheid van deze alternatieven.

25. Zijn rubbertegels/valdempingstegels veilig om te gebruiken?

Het RIVM heeft een theoretisch onderzoek uitgevoerd of de norm die geldt voor rubbertegels voldoende bescherming biedt tegen het ontstaan van kanker. De conclusie van dit theoretische onderzoek is dat de norm voor consumentenproducten misschien net niet voldoende beschermend is. Het RIVM heeft hierbij niet onderzocht of de samenstelling van  rubbertegels in Nederland voldoet aan de norm. Voor meer informatie kunt u terecht bij de NVWA.

26. Welke maatregelen kan ik als ouder/sporter nemen om zo weinig mogelijk in contact te komen met rubbergranulaat?

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat het risico voor de gezondheid van sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat, praktisch verwaarloosbaar is. Dat betekent dat het verantwoord is om op deze velden te sporten en maatregelen om blootstelling te voorkomen, niet nodig zijn. Als u zich erg ongerust maakt, vermijd dan zo veel mogelijk om het rubbergranulaat in te slikken. Uit het onderzoek blijkt dat blootstelling aan PAK's vooral wordt veroorzaakt door inslikken van stukjes rubbergranulaat (zie ook vraag 21).

27. Heb ik/heeft mijn kind risico gelopen omdat er al jaren op een kunstgrasveld met rubbergranulaat is gesport?

Op basis van de door ons beoordeelde onderzoeken verwachten wij geen gezondheidsrisico’s door de blootstelling aan PAKs uit rubbergranulaat.

28. Mijn kind  heeft in het verleden rubberkorrels in de mond/ogen/oren gehad. Kan dat kwaad?

Uit het onderzoek blijkt dat blootstelling aan PAK's vooral wordt veroorzaakt door inslikken van stukjes rubbergranulaat. Hierbij zijn we uitgegaan van het scenario dat een kind een paar keer per week 0,2 gram inslikt. 0,2 gram is best veel, in ons rapport staat hiervan een foto. Het kan daarom geen kwaad als uw kind in het verleden enkele korrels heeft ingeslikt. Stukjes materiaal in de gehoorgang kunnen irritatie veroorzaken. Als er rubberkorrels in de gehoorgang zitten, neemt u dan contact op met uw huisarts.

29. Kan mijn kind onderzocht worden?

Het is mogelijk om de aanwezigheid van PAK’s in het lichaam aan te tonen. Dit is geen standaard onderzoek en kan daarom meestal niet bij de huisarts worden uitgevoerd. De aanwezigheid van PAK’s in het lichaam zegt niets over de kans om ziek te worden. Ook zegt het resultaat van zo’n onderzoek niets over de bron van de PAK’s. Deze kunnen ook afkomstig zijn van bijvoorbeeld verbrand vlees of dieseluitlaatgassen of roken. Daarnaast worden PAK's snel afgebroken en verwijderd uit het lichaam. Het is dus niet mogelijk om blootstelling aan PAK's in het verleden te onderzoeken.  Wij raden daarom af om lichamelijk onderzoek te laten uitvoeren.

30. Zijn korrels die elders terecht komen: in huis, kleding, tassen etc. gevaarlijk?

Nee, dat is niet gevaarlijk. Rubbergranulaat uit kleding of in huis kunt u het best bij het reguliere huisafval (grijs) doen.

Onderzoek

31. Wat is er precies onderzocht?

Het RIVM heeft de stoffen onderzocht in rubbergranulaat van 100 sportvelden die representatief zijn voor de kunstgrasvelden in Nederland. Daarnaast zijn drie soorten laboratoriumproeven uitgevoerd om te onderzoeken welke stoffen uit de korrels vrijkomen als de sporter ermee in aanraking komt. Met deze zogeheten migratiestudies is uitgezocht in welke mate stoffen via de huid in het lichaam kunnen terechtkomen, via het spijsverteringskanaal of via de longen. Vervolgens is berekend in hoeverre mensen aan de vrijgekomen stoffen blootstaan en wat dat betekent voor de gezondheid. Verder is de beschikbare informatie in de wetenschappelijke literatuur bestudeerd over de stoffen in rubbergranulaat, de eigenschappen en de gezondheidseffecten ervan.

32. Wat is er uit het onderzoek gekomen?

Uit het onderzoek blijkt dat het risico voor de gezondheid van sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat, praktisch verwaarloosbaar is. Dat betekent dat het verantwoord is om op deze velden te sporten. In rubbergranulaat zitten heel veel verschillende stoffen, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), metalen, ftalaten (weekmakers) en bisfenol A (BPA). De stoffen blijken in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij te komen. Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn ‘opgesloten’. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid verwaarloosbaar.

33. Wat is “een praktisch verwaarloosbaar risico”?

Bedoeld wordt een risico dat in de praktijk geen rol speelt. Het RIVM heeft berekend dat iemand die van zijn 7e tot zijn 50e als keeper uitsluitend op kunstgrasvelden speelt, een risico heeft dat iets hoger is dan het verwaarloosbaar risico. Ook in dat geval is de hoeveelheid PAK’s die je binnenkrijgt door een keer sporten op rubbergranulaat heel klein, kleiner dan wat Nederlanders dagelijks met de voeding binnen krijgen.

34. Er zijn twee velden met hogere concentraties ftalaten. Lopen de kinderen op die velden wel risico? Moeten niet alle velden onderzocht worden?

Voor deze velden zijn aparte berekeningen gemaakt voor eventuele gezondheidsrisico's. Hieruit bleek dat ook de hogere concentraties ftalaten niet leiden tot risico voor de gezondheid, het blijft onder de grenswaarde. Het RIVM heeft een willekeurige steekproef genomen van 100 velden, terwijl er in Nederland bijna 2000 liggen. Dat betekent dat er van elke twintig velden één onderzocht is. Het RIVM is van mening dat het daarmee een hele goede indruk heeft gekregen van wat er zoal op de velden kan liggen.

35. Is er in het onderzoek rekening gehouden met: huidcontact (ook wondjes etc), mondcontact (bidons, bitjes, etc.), kleinere kinderen/peuters die spelen met korrels, korrels die elders terechtkomen (in huis, op kleding etc)

In het onderzoek is rekening gehouden met huidcontact, inslikken en inademing. Er zijn  vijf scenario's doorgerekend. Deze scenario's geven een beeld voor verschillende manieren om via sporten in aanraking te komen met rubbergranulaat.

36. Zijn alternatieven onderzocht en zo ja, wat komt daaruit? Zo nee, waarom niet?

Wij hebben geen onderzoek gedaan naar de alternatieven. We hebben ons in dit spoedonderzoek gericht op rubbergranulaat omdat hierover grote zorgen waren.

37. Wat gebeurt er nu verder met de resultaten van het onderzoek?

Het rapport wordt aangeboden aan de minister van VWS. De minister van VWS zal alle in december (en daarna) te publiceren documenten aan het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA) ter beschikking stellen. ECHA doet op dit moment ook onderzoek naar de veiligheid van rubbergranulaat. Daarnaast loopt nog een relevant onderzoek in de Verenigde Staten, waarvan de resultaten begin 2017 worden verwacht. We adviseren om de norm voor rubbergranulaat bij te stellen naar een norm die dichter in de buurt ligt van de norm voor consumentenproducten.

38. Heeft het RIVM eerder onderzoek gedaan naar de mogelijke risico’s van rubbergranulaat?

Ja. Het RIVM heeft ook in het verleden onderzoek gedaan naar rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Meer informatie hierover vindt u hier.

Normering

39. Wat wordt bedoeld met de term mengselnorm?

Rubbergranulaat is volgens de Europese stoffenregelgeving een ‘mengsel’. Andere voorbeelden van ‘mengsels’ (van stoffen) zijn onder andere schoonmaakproducten, verf en lijm. Voor mengsels  gelden algemene concentratielimieten voor stoffen die kankerverwekkend zijn, schade aan het DNA kunnen veroorzaken of schadelijk voor de voorplanting zijn. Het gaat onder andere om bepaalde PAK’s, metalen, ftalaten en organische stoffen zoals benzeen.

40. Wat wordt bedoeld met de term productnorm?

Voor producten gemaakt van rubber, waarmee consumenten in contact komen, zoals handschoenen, horlogebandjes en handvaten op fietsen, gelden veel strengere normen ten aanzien van het PAK-gehalte (een factor 100 à 1.000 lager) dan voor mengsels. Voor speelgoed is de norm nog een factor 2 lager.

41. Voldoet het rubbergranulaat aan de geldende  norm?

Ja. De concentraties stoffen in rubbergranulaat voldoen aan de algemene Europese normen voor mengsels van stoffen. Als de normen voor consumentenproducten of speelgoed van toepassing zouden zijn op rubbergranulaat dan zou een groot deel van de monsters vanwege de concentratie PAK’s niet voldoen aan deze normen. Er is in Europa discussie of een specifieke norm voor rubbergranulaat wenselijk is.

42. Waarom hoeft rubbergranulaat op sportvelden niet te voldoen aan de productnorm?

Dit is een vraag die in gaat op de interpretatie van wetgeving en is daarom een vraag voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) of het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

43. Waarom hanteert Nederland het voorzorgsprincipe hier niet, en laat het alle rubbergranulaat van de velden halen?

Het RIVM is verantwoordelijk voor het goed en zorgvuldig uitvoeren van het onderzoek naar rubbergranulaat, maar beslist niet over te nemen maatregelen. Het RIVM communiceert onafhankelijk over de resultaten van het onderzoek naar beleidsmakers en het publiek. De producent is verantwoordelijk voor het veilige gebruik van het toepassen van rubbergranulaat.

Milieu en overige

44. Zijn er risico’s voor het milieu bij rubbergranulaat in kunstgrasvelden?

De focus in dit onderzoek ligt op mogelijke gezondheidsrisico’s voor mensen die sporten op velden met ingestrooid rubbergranulaat. Het onderzoek bevestigt eerdere inzichten dat het rubbergranulaat metalen bevat die in de omgeving terecht kunnen komen. Er blijkt vooral zink vrij te komen als het granulaat jarenlang in contact staat met de bodem. Dit metaal is niet schadelijk voor de mens, maar kan wel gevolgen hebben voor organismen in de bodem en het oppervlaktewater.  

45. Wie is er verantwoordelijk voor het veilig gebruik van een product?

In Europa is op basis van de REACH verordening de producent en/of importeur van mengsels van stoffen, zoals rubbergranulaat, verantwoordelijk voor veilig gebruik van het product.

46. De info die nu op uw site staat is helder: geen reden tot onrust en er kan gewoon gesport worden. Waarom was er dan een nieuwe evaluatie nodig?

Aanleiding voor het onderzoek was de maatschappelijke bezorgdheid die ontstond na de televisie-uitzending van Zembla ‘Gevaarlijk spel’ in oktober 2016. De minister van VWS heeft het RIVM vervolgens opdracht gegeven om met spoed een onderzoek uit te voeren naar mogelijke gezondheidseffecten van het sporten op kunstgras ingestrooid met rubbergranulaat.

Vragen/op-aanmerkingen!!

Mocht u naar aanleiding van deze nieuwsbrief:

 1. Iets te vragen hebben
 2. Iets te melden hebben
 3. Een op- of aanmerking hebben
 4. Een leuk nieuwtje hebben wat iedereen binnen Geel-Wit moet weten
 5. Een leuke foto hebben
 6. Iets wat niet hierboven staat, dan....

kunt u dit mailen naar info@remove-this.Geel-Wit.nl.


U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid of sponsor bent van de sportvereniging Geel-Wit '20.
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen of wijzigt uw emailadres binnenkort
stuur dan een email aan info@geel-wit.nl